Benedikte Exner

Benedikte Exner

Om forfatteren

Benedikte Exner er sygeplejerske, psykoterapeut og konfliktmægler. Hun har arbejdet bredt inden for sygeplejen i mere end 30 år – blandt andet i 10 år som leder af opholdssted for psykisk syge.

Benedikte har nu selvstændig virksomhed som forfatter og rådgiver for omsorgspersonale. Hun har i 20 år undersøgt balancen mellem at give og modtage omsorg og forholdet mellem giver og modtager med henblik på at optimere den omsorg, der gives samtidig med at omsorgspersonen drager omsorg om sig selv. Den røde tråd i Benediktes bøger og øvrige virke er, at man kun kan drage omsorg for og passe på andre på en god måde, hvis man samtidig passer på sig selv.

Hjemmeside: 
http://www.benedikteexner.dk

Kontakt: be@benedikteexner.dk
 


Det siger forfatteren om Omsorg for dig, som arbejder med omsorg for andre (2011)

Derfor skrev jeg bogen:
”Der er skrevet meget om at hjælpe andre og efterhånden også rigtig meget om at passe på sig selv. Jeg savnede bogen, hvor disse temaer blev betragtet sammen. For mig at se er det vigtigt, at professionelle hjælpere reflekterer over deres egen sårbarhed og ubevidste ømme punkter. Denne refleksion eksisterer på det nærmeste slet ikke i social- og sundhedskulturen i vores samfund. Jeg skrev også bogen for min egen skyld. Jeg har i høj grad lidt af hjælpersyndrom, og jeg må stadig være meget opmærksom på balancen mellem min omsorg for andre og for mig selv.

Mine inspirationskilder:
”Måske i særlig grad min egen oplevelse af at ”gå ned med stress” – og i høj grad også alle mine patienter og klienter og alle de mennesker, jeg har arbejdet sammen med og superviseret inden for social- og sundhedsområdet. Mange har vist mig megen tillid, og de har bekræftet for mig, hvor vigtigt det er, at omsorgsgivere også passer på sig selv.

Det er jeg særlig stolt over:
”Det var helt specielt, at bogen nærmest kom af sig selv. Titlen havde jeg kendt i årevis uden at ane, at jeg skulle skrive en bog. Jeg tænkte mere på den som overskrift for nogle gruppeforløb, jeg gerne ville stå for. En dag, da jeg gik tur med min søster, kom jeg til at sige: ”Den bog, jeg er ved at skrive” i stedet for: ”Den bog, jeg er ved at læse”. Jeg hørte det ikke selv, men det gjorde min søster, og hun nævnede det meget ofte, indtil jeg var godt i gang med at skrive. Jeg fik i 2009 en kræftdiagnose og var igennem en lille operation uden at være syg overhovedet. Det, at jeg fik endnu en påmindelse om dette livs begrænsede tid, og hundredetusind kroner af min pensionskasse, var nok til, at alle mine undskyldninger i forhold til at skrive denne bog blegnede. Jeg fik afslag fra tre forskellige forlag, da jeg sendte udkast til bogen. Jeg besluttede derfor at skrive den helt færdig selv. Jeg blev meget stolt over og glad for, at min første bog blev modtaget til udgivelse på Dansk Psykologisk Forlag – og for Lars J. Sørensens forord.

Sådan finder jeg værdi i mit arbejde:
”Undren, refleksion og fordybelse i forbindelse med at skrive er meget vigtigt for mig. Det vil jeg ikke undvære. Mødet med mennesker, som vil møde sig selv under min supervision er meget bevægende, berigende og inspirerende for mig. Jeg kan ikke ret godt lide at sidde stille på en stol eller arbejde ved en skærm. Det er en pris, jeg betaler, fordi jeg ikke kan lade være med at skrive. En stor del af mit arbejde er udendørs som mere og mere selvforsynende med fødevarer. Det er meget værdifuldt for mig i sig selv – og der opstår ofte gode ideer og formuleringer til skrivearbejdet, når jeg går ude og egentlig ikke tænker over det.

Mine forbilleder:
”Uh, der er mange, og det skifter alt efter, hvor i livet jeg er, og hvad jeg har brug for af inspiration og opbakning fra dag til dig. Mange af mine forbilleder er ikke mennesker: dyr, træer, planter, vand i forskellige former, stjerner… Der er så meget liv, som ikke forstyrres af ord og tanker, og som kan inspirere mig til også at være sammen med mennesker på andre planer end det sproglige og tankemæssige. Jeg ser forbilleder i alle mennesker, som anerkender mange forskellige sider af deres egen og andres personligheder. Alle, som kompromisløst står ved, hvem de er, og hvad de mener – og samtidig er åbne over for, at der er andre måder at se verden på – er mine største forbilleder.
 Udgivelser på Dansk Psykologisk Forlag

 • Benediktes bog, Omsorg for dig, som arbejder med omsorg for andre (2011), er en brugs- og refleksionsbog, hvis formål er at formidle viden om og opmærksomhed på, hvordan den professionelle omsorgsgiver kan drage omsorg og ansvar for sig selv og samtidig trives og vokse med opgaven.

  Som professionel omsorgsgiver er evnen til at kunne tilsidesætte egne behov – af hensyn til dem, som har større behov eller er afhængige af en – meget vigtig. Men når denne adfærd bliver automatisk og ubevidst, er det uhensigtsmæssigt. Det skaber udmattelse, udbrændthed, sygdom, manglende arbejdsglæde, flugt fra omsorgsfagene og en masse undertrykt vrede og konflikter i og imellem omsorgsgiverne. Men også det faglige overblik risikerer at blive sløret.

  Med mere end 30 års erfaring som professionel omsorgsgiver – heraf 10 år som leder – bringer Benedikte viden, personlige fortællinger og spørgsmål til omsorgsgiveren med henblik på refleksion og øget bevidsthed om, hvordan omsorgsgiveren behandler sig selv – og dermed andre.

  Bogen henvender sig til professionelle hjælpere som sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, pædagoger, socialrådgivere, læger, psykologer, undervisere og selvstændige behandlere. Benedikte afholder kurser og foredrag under temaet Omsorg for dig, som arbejder med omsorg for andre. Du kan se mere på hendes hjemmeside.

  ​Anmeldercitater:
  • Efter første gennemlæsning er det en bog, jeg har lyst til at vende tilbage til, bruge som opslagsbog og guide og som jeg varmt vil anbefale til mine kollegaer.” Hanne Hee Zachariassen, Tidsskrift for jordemødre, september 2013
  • ”… Man fornemmer forfatterens venlige solidaritet med læseren og føler sig mødt og forstået på alle bogens sider…” Joan Lindholm, Fokus på Kræft og Sygepleje nr. 5, 2011
  • ”… en vedkommende lille bog, som der er hårdt brug for…” Lone Finnich, Linien, www.liniens.dk
  • ”Bogen giver klar mening for mig at læse, og på samme tid er det en øjenåbner – jeg skal passe på mig selv i det her fag. Der er masser af stof til eftertanke.” Kirsten Elb Jespersen, støttepædagog
  • ”Det er sørme interessant læsning og meget rammende og vedkommende. Jeg får sådan lyst til at debattere emnet. Generelt kan jeg godt lide, at der stilles spørgsmål. Det giver mulighed for at reflektere på egen situation.” Jette Poulsen, socialpædagog
  • ”Emnet er meget relevant og brugbart til egen læring og omsorg. Når jeg læser bogen med lederbriller, kan jeg kun være tilfreds, hvis en medarbejder tager vare om sig selv og siger ja og nej klart. Ledere sidder ofte med nedslidte mennesker, når det er alt for sent – derfor er bogen meget vigtig.” Helle Winding, ledende sygeplejerske.

    


Video/andetBibliografi

Indkøbskurv

Din kurv er tom.

Kommende arrangementer

Forlagets arrangementer

Der er ingen kommende forlags arrangementer

Øvrige arrangementer

Der er ingen kommende øvrige arrangementer

Kommende udgivelser

,
Giver matematiklærere og matematikvejledere et alsidigt og nuanceret redskab til at udvikle undervisningen og opbygge et stærkt og kvalificeret fagsamarbejde.
Udkommer Mandag 28. juni 2021

Ny test på vej. SEF vurderer den gensidige påvirkning af sprog og eksekutive funktioner hos børn og unge 9-18 år. Forventet udgivelse i foråret 2021
Udkommer Tirsdag 31. august 2021

,
Hjælp os med at få færdiggjort SPA, så testen kan komme ud og skabe værdi i praksis i arbejdet med børn og unge med vanskeligheder.
Udkommer Fredag 31. december 2021

Alle kommende udgivelser

Gode ideer er velkomne

Har du en idé til en bog? Et manus eller en synopsis? Mangler der en bestemt bog på markedet? Eller har du forslag til bøger, der bør oversættes til dansk? Så hører vi gerne fra dig - skriv til os på info@dpf.dk.

  Vi ser frem til at høre fra dig.