Kursus

Bekymrende skolefravær i dybden

Sted

3-dages kursus.
Kurset afholdes i kundeles egne lokaler – herunder på skolen eller i kommunen.

Type

Kursus

Pris

58.800 ekskl. moms.

Et kursus, der går i dybden med skolefraværet på jeres skole

Er skolefravær en stigende udfordring på jeres skole eller i jeres kommune? Mangler I klare værktøjer og viden til både at forebygge fravær og hjælpe elever tilbage i skolen? Er jeres indsats styret af en tydelig strategi – eller lidt for ofte af tilfældigheder? Ønsker I at kunne handle tidligere og mere målrettet?

Dette kursus giver ikke bare svar på jeres spørgsmål om skolefravær – det giver jer konkrete redskaber og metoder, I kan bruge i praksis fra dag ét.

Kurset er til lærere, pædagoger fraværskonsulenter, PPR og andre fagprofessionelle.

Hvorfor tage dette kursus?
Bekymrende skolefravær er komplekst og har alvorlige konsekvenser – for barnet, familien, fællesskabet og samfundet. Mange fagprofessionelle føler sig magtesløse, når børn gradvist glider ud af skolen. Men der findes veje frem. De kræver indsigt, samarbejde og vedholdenhed – men de findes.

Kurset giver jer et solidt fundament i viden om skolefravær og plads til at arbejde med egne sager og erfaringer. Det er både et kursus til jer, der er nye i arbejdet med fravær, og til jer, der har brug for en stærkere fælles retning.

Uanset om I er i gang med at etablere et fraværsteam eller skal skabe mere struktur i en eksisterende indsats – så er dette kursus for jer.

Kurset tilbyder:

  • Den nyeste viden: Indsigt i dansk og international forskning om skolefravær
  • Praksisnære handlemuligheder: Redskaber, der kan implementeres med det samme
  • Helhedsorienterede og evidensinformerede metoder: Fra forebyggelsen til vejen tilbage i skole
  • Præsentation af et rammeværktøj til at strukturer fraværsarbejdet
  • Perspektiv og metoder til inddragelse af børn – også til dem undgår kontakten
  • Samarbejdsværktøjer: Gode metoder til samarbejdet med forældre og tværfaglige samarbejdspartnere.

Hvilken viden tager du med dig?

  • Forståelse for nogle af rodårsagerne – hvem er børnene med fravær?
  • Pædagogiske og psykologiske perspektiver på fravær bla. om tilknytningsbaseret og traumeinformeret undervisning
  • Viden om nervesystemet og børns tolerancevindue
  • Viden om undgåelse, angst og skyld og skam
  • Viden om det vigtige samarbejde med forældrene
  • Viden om mentalisering og perspektivskifte
  • Viden om de effektfulde ”fælles erklæringer” fra skole og forældre til barn.

Kursets opbygning
Kurset afholdes over tre dage fordelt på tre måneder. Hver kursusdag byder på praksisnære oplæg, nyeste forskning, relevante cases og tid til faglig refleksion. Der er også plads til at arbejde med egne sager, så indholdet kobles direkte til jeres virkelighed. I får desuden konkrete redskaber med hjem, som kan bruges med det samme i jeres daglige arbejde.

Dag 1 – Bagom skolefravær: Fakta, forståelse og rammer for arbejdet
Første kursusdag har fokus på grundlæggende viden og fælles forståelse af skolefravær. Vi arbejder med fakta, statistik, begreber og konsekvenser af fravær – både i et nationalt og internationalt perspektiv. Formålet er, at alle deltagere opnår et solidt fagligt fundament og kendskab til centrale temaer omkring bekymrende skolefravær.

Der præsenteres viden om både de individuelle og de kontekstuelle årsager til skolefravær – herunder betydningen af diagnoser, undgåelsesadfærd og angst. Et vigtigt fokus er, at skolefravær ofte ikke kun skyldes børns iboende sårbarheder, men ofte er et relationelt og systemisk anliggende.

Gennem dagen kobles fakta og teori med fortællinger og cases fra praksis. Dagen afsluttes med, at deltagerne – individuelt eller i grupper – forbereder, hvad de vil arbejde videre med frem til næste kursusgang.

Dag 2 – Pædagogiske og psykologiske perspektiver på fravær
Anden kursusdag dykker ned i pædagogiske og psykologiske tilgange til skolefravær. Deltagerne får viden om mentalisering, skyld og skam, tilknytnings- og traumeinformeret praksis, nervesystemets betydning og pædagogisk etik. Desuden introduceres vigtigheden af børneinddragelse i fraværsarbejdet.

Her præsenteres også en konkret analysemodel, som kan understøtte arbejdet med at forstå og handle på skolefravær i praksis. Deltagerne arbejder både med egne sager og fællescases, og der er fokus på, hvordan man kan være tæt på både børn og forældre – uden selv at brænde ud i processen.

Dagen afsluttes med forberedelse af det videre praksisarbejde frem mod tredje og sidste kursusdag.

Dag 3 – Erfaringsudveksling og kvalificering af praksis
Tredje og sidste kursusdag har fokus på samarbejdet omkring barnet – både med forældre og på tværs af faggrupper. Deltagerne får viden om betydningen af et aktivt og tillidsfuldt forældresamarbejde og introduceres kort til metoder til forældrearbejdet blandet andet fælles bevidninger, der er særligt brugbart i arbejdet med bekymrende skolefravær.

Vi følger op på deltagernes praksisnære arbejde og cases, og der bliver tid til erfaringsudveksling. Kurset rundes af med en fælles drøftelse af, hvordan fraværsarbejdet kan kvalificeres og forankres i deltagernes forskellige praksisser fremadrettet

Praktisk information:

Varighed:
Tre hele dag fra kl. 9.00 til kl. 16.00.

Målgruppe:
Lærere, pædagoger, skoleledere, fraværskonsulenter, PPR-medarbejdere og andre professionelle, der arbejder med børn og unge.

Deltagerantal:
Op til 25 personer – ved flere deltagere kontakt venligst forlaget.

Pris:
58.800 ekskl. moms.

Afholdelsessted:
Kurset afholdes i kundeles egne lokaler – herunder på skolen eller i kommunen.

Kursusleder:
Anne Vestergaard er uddannet lærer med en master i specialpædagogik. Anne er VISO-specialist med speciale i skolefravær. Siden 2006 har Anne arbejdet med børn i udsatte skolepositioner bl.a. som lærer i børnepsykiatrien og som souschef på Søstjerneskole. Anne har selv hjulpet børn tilbage i skole, og hun siddet foran flere af de fraværende børns lukkede døre. Historierne fra praksis og vinklerne fra børn og unge, der kom tilbage i skole, vil derfor være en del af kurset.

Anne deltager aktivt i skoledebatten med særligt fokus på skolefravær og trivsel. Hun er medvært på podcasten Kanariefuglenes stemmer udgivet af Socialt Indblik og udkommer til efteråret med to bøger om skolefravær på Dansk Psykologisk Forlag.

Kursusleder

Anne Vestergaard
AV

Anne Vestergaard

Uddannet lærer med en master i specialpædagogik.

VISO-specialist med speciale i skolefravær.