AD

Atle Dyregrov

Om forfatteren

Atle Dyregrov er dr.phil. med specialisering i klinisk psykologi. Han var fra 1988 til 2014 daglig leder for Senter for Krisepsykologi i Bergen med familier, som oplever uventede og pludselige dødsfald, der er han nu faglig leder. Hans nøglekompetencer er bl.a. sorg og sorgterapi, PTSD og traumeterapi, psykologisk debriefing, børn og traumer, børn og sorg, hjælpeaktioner, psykologisk krise- og katastrofeberedskab, psykologisk katastrofeintervention og sorggrupper.

Atle er en nøgleperson inden for krisepsykologi, hvor han bl.a. er en af stifterne bag Children and War Foundation, der styrker forskning om børn i krig. Han har i mange år været norsk repræsentant i European Federation for Professional Psychologist’s Standing Committee on Disasters and Crises. Atle har desuden rejst ud til verdens brændpunkter for UNICEF, UNHCR, Svenske Rädda Barnen og Norges Røde Kors i Mellemøsten, Afrika og det tidligere Jugoslavien i forbindelse med kortlægning og tiltagsprogrammer for børn i krig. I de senere år har han arbejdet med træning af det personale, som står for varetagelse af børn efter katastrofer, bl.a. i Asien.

Atle har holdt flere hundrede foredrag, kurser, gæsteforelæsninger og keynote-oplæg i hele verden, udarbejdet over 300 publikationer, og i 2014 blev han slået til Ridder af 1. klasse af Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin pionérindsats inden for krise- og katastrofepsykologi.

Atle beskriver selv sit ønske for hjælpearbejdet således:

”Vi [Senter for Krisepsykologi] håber på at finde en tilknytningsform til det offentlige hjælpeapparat, som gør, at de indsatsområder, vi har arbejdet med, kan varetages endnu bedre, end de bliver i dag. Vi har skabt noget, som vi tror er unikt i Skandinavien og Europa, hvilket de mange studiebesøg fra andre dele af verden kan tyde på. Vi tror, at den kombination af klinisk arbejde, undervisning og forskning, vi har fået i stand, gør, at vi kan bidrage til en god faglig udvikling. Vi ønsker at forankre den faglige praksis i det daglige møde med mennesker, som oplever de værst tænkelige situationer, og samtidig bidrage til en systematisk vidensopbygning.” (Krisepsykologi i praksis, 2009, s. 18).

Senter for Krisepsykologi: www.krisepsyk.no

Kriser.no: www.kriser.no

Children and War Foundation: www.childrenandwar.org

The European Journal of Psychotraumatology www.ejpt.net/index.php/ejpt

Twitter: twitter.com/dyregrov

Youtube kanal: www.youtube.com/channel/UCezUGPuI-yAy1tX2bWlK2kQ

Kontakt: atle@uib.noatle@krisepsyk.no


Det siger forfatteren om e-bogen Sorg hos børn (2015)

Derfor skrev jeg bogen:
”Da jeg skrev denne boken var det få bøker på markedet omkring barn og sorg. De som fantes hadde i liten grad tatt hensyn til den forskning som fantes. Barn og sorg kombinerer det vi vet fra forskning, med den omfattende erfaring som jeg har fra å møte barn i sorg.”

Mine inspirationskilder:
”Det som inspirerte var barna jeg møtte som viste at her var det behov for mer kunnskap blant de voksne som møtte barna. Dette enten de var foreldre eller lærere, psykologer eller barnevernsansatte.”

Det er jeg særlig stolt over:
”Jeg er glad for at jeg har kunnet kombinere det vi vet fra forskning med den kliniske erfaring møtet med barn har gitt, og at jeg kunne inkludere så mange konkrete eksempler.”

Sådan finder jeg værdi i mit arbejde:
”Kombinasjonen mellom klinisk praksis, forskning og undervisning er med å holde min motivasjon oppe. Det viktigste blant disse er møtet med barn og foreldre som har mistet en som sto dem nær.”

Mine forbilleder:
”To forbilder, den ene psykolog Magne Raundalen, mentor, venn og kollega og den andre er psykolog (professor emeritus) William Yule. Begge er generøse og omtenksomme – alltid vært til støtte i mitt arbeid.”


Udgivelser på Dansk Psykologisk Forlag

  • I 2008 blev Kari og Atle Dyregrovs bog Sosial netverksstøtte ved brå død. Hvordan kan vi hjelpe? udgivet på dansk. I Støtte ved dødsfald. Hvordan kan vi hjælpe? findes der råd og vejledning til de personer, som støtter efterladte efter pludselige og uventede dødsfald. Bogen baseres på ny forskning, som fokuserer på relationen og kommunikationen mellem de efterladte og deres sociale netværk. Både de efterladte, de efterladtes netværk og professionelle hjælpere kan hente råd om, hvordan kommunikationen kan forgå i den svære periode efter et dødsfald.
  • I antologien Krisepsykologi i praksis (2009, dansk oversættelse) præsenterer Atle og Kari Dyregrov et udsnit af de hovedområder, som Senter for Krisepsykologi arbejder med: f.eks. opbygning af kriseberedskaber, at give dødsbudskaber, at miste et barn, netværksstøtte efter pludselige dødsfald, kollektiv omsorg efter katastrofer, organisering af hjælpeprogrammer efter internationale katastrofer, psykologisk støtte ved præsymptomatisk testning for genetiske sygdomme og hvordan fagfolk påvirkes af at arbejde med kriser og katastrofer. Bogen henvender sig til alle de forskellige grupper som kommer i kontakt med mennesker, der oplever kriser, traumer og katastrofer.
  • I e-bogen Sorg hos børn. En håndbog for voksne (2015) videregiver Atle praktisk råd om og retningslinjer for, hvordan man bedst tager vare på børn, der oplever døden blandt deres nærmeste. Ud fra omfattende forskning og arbejde med børn i sorg, svarer Atle på følgende spørgsmål: hvordan støtter man bedst et barn, når dødsfald rammer den nærmeste familie? Vil det hjælpe barnet at se den afdøde? Kan barnet have gavn af at være med til begravelsen? Og er det godt eller skidt for barnet at kende til alle detaljer omkring dødsfaldet?

Video/andet

På sin YouTube-kanal har Atle bl.a. uploadet videoer om:

 

Bliv forfatter

Har du en idé til en bog, eller mangler der en bestemt bog på markedet, så kontakt os gerne.