Lene Stephensen
Om forfatteren
Lene er uddannet lærer med speciale i psykologi fra 1967 og har fra 1969 arbejdet som leder af skolen på børnepsykiatrisk afd. på Bispebjerg Hospital. Lene er endvidere uddannet cand. pæd. psyk. fra 1979 og har i årene indtil 1989 været ansat på skolepsykologisk kontor i Gentofte Kommune, samt været lektor på Zahles seminarium i børnepsykologi. I 1989 startede hun sin egen praksis med parterapi og skilsmisseproblemer og har i dag mere end 40 års terapeutisk erfaring i arbejdet med familier i krise.
Lene har gennem årene deltaget i adskillige radio- og tv-udsendelser om skilsmisseproblematikker med fokus på konsekvenserne for barnet. Sideløbende har hun undervist på mange lederkurser i de psykologiske aspekter af ledelse. Hun har været gift med advokat Karl Stephensen (død i 2013) i 46 år og har to børn og fem børnebørn.
Kontakt: lene@stephensen.dk
Det siger forfatteren om bogen Skilsmissens ABC
Derfor skrev jeg bogen:
”Da jeg var ansat på skolepsykologisk kontor i Gentofte Kommune fik jeg for alvor øjnene op for, hvordan børn kan komme i klemme i forældrenes skilsmisse. I 1970’erne var skilsmisser stadig et nyt fænomen, og derfor var der ikke mange børn, hvis forældre var skilt. Det var ikke noget, man talte om, og både forældre og alle andre voksne omkring børnene favnede i blinde. Det resulterede i en stigmatisering af skilsmissebørnene. Heldigvis er man blevet meget klogere. Jeg har altid været fortaler for at tale med børnene i skilsmisserne, og det er derfor blevet en niche for mig. De fleste parterapeuter taler ikke med børnene i skilsmisser, men fokuserer på forældrene og parforholdet. Jeg har altid ment, at børnene har ligeså meget at skulle sige, og derfor har jeg altid talt med alle de børn, hvis forældre har siddet i min praksis. Det er også med udgangspunkt i børnene, at Annika og jeg har skrevet denne bog. For ja, det er hårdt for de voksne at blive skilt, men det er mindst lige så hårdt at have nogle forældre, der bliver skilt. Og særligt hårdt er det, hvis forældrene hverken kan kommunikere eller samarbejde. Derfor er denne bog barnets stemme. Jeg synes, der manglede en bog, som, helt ned på et praktisk niveau, fortæller forældrene, hvordan de skal håndtere deres skilsmisse, så børnene ikke kommer i klemme. Jeg synes, der er stort fokus på forældrenes velbefindende, og derfor fokuserer vi på børnene i denne bog.”
Mine inspirationskilder:
”Det er min medforfatter, Annika Lillelund Fauli. Vi er nærmest i familie, da hun er gift med min datters eks-mand, og vi har gennem længere tid talt om at skrive denne bog. I min praksis har jeg desuden gennem længere tid rådgivet par, som har besluttet sig for at blive skilt, i, hvordan de gør det bedst muligt i forhold til deres børn. Det er så at sige denne rådgivning, vi nu har skrevet i bogform med Skilsmissens ABC.”
Det er jeg særligt stolt over:
”Det har været meget givende for mig at skrive bogen med Annika, som aldersmæssigt befinder sig i den generation, hvor mange af mine klienter også befinder sig. Tiden mellem 30 og 40 er et årti med meget pres på, og det at skrive med Annika har givet mig et vigtigt billede af, hvordan livet leves, når der er fart på med småbørn og karriere. Desuden er jeg glad for, at bogen befinder sig på et nærmest ikke-akademisk niveau. Det har været et helt bevidst valg fra vores side, da vi har haft de kriseramte forældre for øje gennem skriveprocessen. Som forælder i en skilsmisse har man brug for helt konkrete svar på helt konkrete problemstillinger, og dem kan man slå op og finde i vores bog. Det er blevet en overskuelig håndbog, som jeg tror, vil være en stor hjælp for rigtig mange forældre.”
Sådan finder jeg værdi i mit arbejde:
”Det bedste der kan ske for mig, er, når jeg møder par, som har været glade for at gå hos mig. Når der kommer en klient og siger: ”Du har reddet mit ægteskab”, bliver jeg enormt glad. Men samtidig tænker jeg også: Ja, men der er også en barndom, der er blevet skånet her. Det tænker jeg over hver gang. Det gør forældrene måske ikke i ligeså høj grad.”
Mine forbilleder:
”Jeg har lyst til at fremhæve det arbejde, Børns Vilkår gør. De har nogle fantastisk brugbare publikationer, som er skrevet i et forståeligt sprog, og samtidig runder de helt rigtige og ofte meget lavpraktiske problemstillinger, som forældre og familier i skilsmisser møder.”
Udgivelse på Dansk Psykologisk Forlag
- Bliver du forladt? Forlader du? Hvem flytter? Hvordan fortæller man det til børnene? Hvad er bedst for børnene, når man selv er i krise? Hvad med konflikterne? Ny kæreste? Og hvad med jul? Og fødselsdage? Det er vigtigt at være gode forældre – også når man er skilt. Men hvordan gør man? Det er spørgsmålet for rigtig mange forældre, som står midt i deres livs største krise: skilsmissen. Det er en skrøbelig tid, og det kan være svært at samarbejde og kommunikere ordentligt med eks-partneren, når smerten, krisen og sorgen raser. Skilsmissens ABC – Guide til en bedre skilsmisse for dig og dine børn er en guide til forældre, som skal skilles eller overvejer muligheden. Bogen hjælper dig med at træffe de bedste beslutninger for dig og dine børn, med at forstå børnenes reaktioner, følelser og tanker gennem skilsmissen. Bogen giver dig redskaber til at håndtere de forskellige situationer, du kan komme ud for med dine børn. Skilsmissens ABC er til dig, som har brug for overblik over de praktiske og følelsesmæssige aspekter af en skilsmisse. Bogen behandler tiden før, under og efter en skilsmisse og livet i den sammenbragte familie, måske med en ny kæreste. Alle råd i bogen peger på de løsningsmuligheder, der er bedst for børnene, så du som forælder kan støtte dit barn bedst muligt. Du kan læse bogen fra A-Z eller dykke ned i den fase, du befinder dig i lige nu og få gode råd.
Bibliografi
- Bidragyder i: Gravesen, S. 2008. Bonusmor uden filter. Forlaget Schønberg
Bøger
- Skilsmissens ABC, Dansk Psykologisk Forlag 2015
Bliv forfatter
Har du en idé til en bog, eller mangler der en bestemt bog på markedet, så kontakt os gerne.