Angst er en almindelig følelse, som alle kender. Den beskytter os mod farlige ting. Men for nogle børn tager angsten overhånd og fylder det hele. Ca. 1-2 børn i hver skoleklasse har angst i et omfang, der hæmmer deres hverdag. Men der er hjælp at hente, for angst kan relativt let behandles.
Tema
Angst hos børn
Angst er en helt almindelig følelse, som alle mennesker kender. Den beskytter og hjælper os til at styre udenom ting, der er farlige for os. Men nogle gange tager angsten overhånd og melder sig, når der ikke er fare på færde.
Alle kan blive bange, men angstlidelser skal ikke accepteres som noget “normalt”.
Kort & godt om BØRN & ANGST
For nogle børn og unge fylder angsten så meget, at det hæmmer deres hverdag. Det er måske svært at gå ud uden mor eller far, at sige noget i timerne eller at være sammen med mange mennesker på en gang.
Det er en stor belastning for et barn at have angst. Men det er også en stor udfordring for forældrene og søskende, der kan opleve, at hele familielivet kommer til at dreje sig om angsten og skal indrette sig efter den.
“Hvis du er forælder til et ængsteligt barn eller arbejder med et ængsteligt barn, ved du, hvordan det er at være gidsel. Det samme gør dit barn. Børn, der bekymrer sig meget, er taget som gidsler af deres frygt. … Angst har det med at vokse, brede sig, ændre form og generelt modstå forsøg på at tale den væk. Men der er håb,” skriver den amerikanske børnepsykolog Dawn Huebner i højtlæsningsbogen om angst, Når du bekymrer dig for meget – hvad så?, der er en klassiker på feltet og en forskningsbaseret hjælp til forældre til børn med angst.
Der er ca. 1-2 børn med angst i hver skoleklasse, men ikke alle får den hjælp, de har brug for.
Der er omtrent 1-2 børn i hver skoleklasse, der har angst i et omfang, som hæmmer deres hverdag. Dvs. cirka 5% af alle børn i Danmark. Men det er ikke dem alle sammen, der får den hjælp, de har brug for. Det kan være svært for de voksne at se det som et problem, der kræver hjælp, fordi frygten også er en naturlig del af barndommen og af alle menneskers liv.
Angstlidelser hos børn og unge omfatter blandt andet:
- Angst for at blive adskilt fra mor og far (separationsangst)
- Angst for sociale situationer (social angst)
- Vedvarende ængstelighed og bekymring, som præger hele hverdagen (generaliseret angst)
- Angst for bestemte ting og situationer (fobier)
- Stærk angst, som kommer i anfald (panikangst)
Angst hos børn viser sig typisk på fire områder, der er fælles for de forskellige angstlidelser: følelser (fx bange, nervøs, stresset, sur mv.), kropslige reaktioner (fx uro, ondt i maven, hovedpine, hjertebanken mv.), tanker (katastrofetanker, bekymringer mv.) og adfærd (fx undgåelse, gråd, sikkerhedsadfærd mv.).
De fleste børn kan blive fri for angst
De fleste børn med angst kan komme angsten til livs eller få den håndteret på en måde, så barnet kan være med i alle hverdagens aktiviteter. Der er god hjælp at hente, uanset om barnet har angst i mild eller sværere grad. Der er gode behandlingsmetoder, og det kan være en hjælp – både for børn og forældre – at få mere at vide om angst og om, hvordan man kommer den til livs. Der er også meget, man kan gøre som forældre sammen med sit barn.
Angst er relativt nemt at behandle – og mange børn kan komme af med angsten.
Herhjemme henvises mange børn med angst til et såkaldt CoolKids-forløb. Det er forskningsbaseret kognitivt behandlingsprogram, der er specielt udviklet til behandling af angst hos børn, og bogen Hjælp dit ængstelige barn er skrevet af programmets grundlægger Ronald Rapee. Andre steder arbejder man også med såkaldte metakognitiv behandling af angst hos børn. Fælles for de forskellige kognitive behandlingsformer er, at de er ret effektive:
“Paradoksalt nok er angst en af de psykiatriske lidelser, der lettest at behandle. De fleste bliver fri for alle angstlidelser efter bare 10-12 ugers kognitiv adfærdsterapi,” lyder det i Kort & godt om BØRN & ANGST, der er skrevet af psykologerne Barbara Hoff Esbjørn og Sonja Breinholst, som begge er/har været ledere af angstklinikken på Københavns Universitet.
I Danmark bliver der også forsket meget i børn og angst, og i hvordan man hjælper børn og unge af med deres angst. Eksperterne fra angstklinikkerne på både Aarhus Universitet og Københavns Universitet har skrevet flere af de bøger om børn og angst, du finder nedenfor.
Bøger om børn og angst
-
Hjælp dit ængstelige barn
Alle børn bekymrer sig fra tid til anden. For nogen bider det sig fast – og så skal der hjælp til. Den finder du her.
329,00 kr. -
Socialangst hos børn og unge
Når børn og unge får socialangst, bliver livet svært og begrænset. Heldigvis kan man gøre meget for at hjælpe sit barn til at overvinde angsten.
299,00 kr. -
Kort & godt om BØRN & ANGST
Hvad er angst? Hvorfor får børn angst, og hvilke typer angstlidelser findes der?
225,00 kr. -
Stille elever i skolen
Alle lærere møder elever, der virker tilbagetrukne, generte, sky, ængstelige eller indadvendte. Bogen giver konkrete metoder, som læreren kan bruge til at imødekomme og hjælpe de stille elever, så de oplever mestring og udvikling i klasselokalet.
280,00 kr. -
Jeg vil ikke i skole
Man regner med, at omkring 5 % af alle børn rammes af skolevægring, så alle lærere og pædagoger har erfaring med børn, der ikke vil i skole. Det er et sammensat problem, der stiller krav til et tæt samarbejde mellem hjem og skole.
280,00 kr. -
Dit barns selvværd
Et højt selvværd hos vores børn er et godt udgangspunkt for livsglæde og trivsel. Men hvordan kan vi bedst muligt styrke vores børns selvværd?
250,00 kr. -
Børn og angst
Angst er en naturlig del af børns udvikling, men hos nogle børn bider angsten sig fast. Hvad kan man som forælder selv gøre for at hjælpe sit barn – og hvornår bør man søge professionel hjælp?
270,00 kr. -
Angst hos børn
Undersøgelser viser, at risikoen for, at et barn kan få en angstlidelse inden 18-årsalderen, er 6-17 %. Men angstlidelser overses ofte, fordi symptomerne er diskrete og sjældent forstyrrer i skole eller daginstitution.
350,00 kr. -
Jeg tør ikke, men gør det alligevel
Et væld af gode råd om, hvad man som forældre kan gøre, for at ens barn skal trives og have det godt.
200,00 kr. -
Kend dine følelser
Bogen er fuld af øvelser, der lærer barnet eller den unge at genkende og beskrive følelser – og at skelne forskellige følelser fra hinanden, også når de viser sig samtidig. Når man kender sine egne og andres følelser, er det nemmere at få gode venner og selv være en god ven. Også med sig selv.
280,00 kr. -
Når du bekymrer dig for meget - hvad så?
Bekymringer kan fylde så meget, at de overskygger alt, og barnet vil derfor gøre næsten alt for at undgå de situationer eller ting, barnet er bange for.
200,00 kr. -
Skal jeg fortælle dig om angst?
Mød Sofie - en pige, der har problemer med angst. Hun fortæller om angst set med hendes øjne. Bogen kan hjælpe børn og voksne til bedre at forstå de udfordringer, der følger, når man har angst.
150,00 kr. -
Hvad nu hvis? Om børn og angst
I denne bog kan du møde børn i aldersgruppen 9-13 år der oplever angst i forskellig grad og i forskellige situationer. De voksne omkring børnene forsøger at hjælpe på hver deres måde.
200,00 kr. -
Jeg tør bare ikke. Om børn og angst
Nogle børn kan af og til være så bange, at der er opgaver eller udfordringer, de ikke kan klare. Denne bog giver børn i 4-8 årsalderen - og deres voksne - ideer og tips til hvordan de kan gå imod angsten i stedet for at gå med den.
200,00 kr. -
Frede Frøs fantastiske tale
Denne charmerende, illustrerede billedbog lærer børn fire forskellige vejrtrækningsteknikker på en sjov og interaktiv måde.
200,00 kr. -
Er jeg god nok?
I denne bog, som udgives i serien Psykologi for børn 4-8 år, kan du møde Nora og Andreas. De er begge to bange for at lave fejl. De er generte og tilbageholdende. De kan heller ikke så godt lide at prøve noget nyt. Historierne handler om, hvad der er svært for Nora og Andreas. Sidst i bogen er der et efterord til de voksne.
200,00 kr. -
Mindfulness med børn
Mindfulness kan skabe ro og balance i en selv og i samværet med andre. Det gælder også for børn – og i børnegrupper.
300,00 kr. -
Mindfulness for børn og unge
Interessen for at anvende mindfulness til børn og unge er stærkt stigende. Forskningsresultater peger på, at mindfulness kan styrke børn og unges jeg-opfattelse og impulskontrol og dermed deres eksekutive funktioner og evne til at rumme ubehag og stress. Mindfulness for børn og unge giver en bred introduktion til begrebet ‘mindfulness’, og hvordan mindfulness er blevet indarbejdet i den vestlige verdens…
300,00 kr.