Ordblindhed er en usynlig indlæringsvanskelighed, der kan føre til følelser af isolation og lavt selvværd hos eleverne, hvis den ikke håndteres korrekt.
Tema
Ordblindhed
Ordblindhed, også kendt som dysleksi, er en specifik indlæringsvanskelighed, der påvirker evnen til at læse og stave. Det er vigtigt at forstå, at ordblindhed ikke skyldes lav intelligens eller manglende vilje til at lære, men derimod er det en anden måde, hvorpå hjernen bearbejder sproglig information. I grundskolen spiller undervisningen af ordblinde elever en afgørende rolle. Det er så vigtigt at støtte elever med deres udfordringer og hjælpe dem med at udvikle deres læse- og skrivefærdigheder på trods af deres vanskeligheder.
Differentieret undervisning
For elever med ordblindhed er det vigtigt at tilbyde en differentieret undervisning, der imødekommer deres individuelle behov og deres specifikke vanskeligheder. Dette kan omfatte tilpasningen af læse- og skriveaktiviteter, brug af alternative undervisningsmetoder og ressourcer samt individuel støtte og vejledning. Ved at differentiere undervisningen kan lærerne sikre sig, at elever med ordblindhed får den nødvendige støtte og mulighed for at lykkes i skolen.
Brugen af specialiserede undervisningsmaterialer spiller en vigtig rolle i undervisningen af ordblinde elever. Det kan være særligt tilrettelagt undervisningsmateriale, læse-skriveteknologier og apps designet til at støtte læsning og skrivning. Herudover er det vigtigt, at eleverne lytter til lydbøger og kan bruge tekst-til-tale. Det giver eleverne mulighed for at lytte til tekster i stedet for at læse dem og på den måde få den gode, aldersvarende læseoplevelse. Særligt tilrettelagte undervisningsmaterialer kan give eleverne adgang til relevant og meningsfuldt indhold, og det kan støtte dem i at udvikle deres læse- og skrivefærdigheder på en måde, der passer til deres individuelle behov og udfordringer.
LST og undervisning
Ordblindhed og LST (Læse-Skrive-Teknologi) er to begreber inden for undervisning, der ofte er relaterede. LST er en metode til at hjælpe og understøtte eleverne medderes læse- og skrivevanskeligheder. LST fokuserer på at kompensere for elevernes fonologiske vanskeligheder, lyd-skrift-forbindelse og stavning, ved at gøre arbejdet for dem. Ved at implementere LST kan skoler bedre imødekomme behovene hos elever med ordblindhed og hjælpe dem med at kompensere for deres læse- og skrivefærdigheder på en effektiv måde. På den måde kan eleverne læse og skrive aldersvarende tekster.
Dog er det også vigtigt at fokuserer på at styrke elevernes fonologiske bevidsthed, lyd-skrift-forbindelse og stavning gennem systematisk og struktureret undervisning. Dette er den anden del af en meget vigtigt undervisning af elever med ordblindhed.
Selvstændighed og selvtillid
Det er vigtigt at fremme en inkluderende og støttende læringskultur, hvor elever med ordblindhed føler sig accepteret, værdsatte og inkluderet. Ordblindhed kan føre til en følelse af isolation og lavt selvværd hos eleverne, hvis den ikke håndteres korrekt. Derfor er det vigtigt, at alle skoler skaber et inkluderende miljø, hvor elever med ordblindhed føler sig trygge i at være sig selv, stille spørgsmål og bede om hjælp uden frygt for stigmatisering. Ved at fremme et inkluderende og støttende læringsmiljø, kan skoler bidrage til at skabe et miljø, hvor alle elever har mulighed for at lære og trives.
Det vigtigt at fremme elevernes selvstændighed og selvtillid i deres læreprocesser. Elever med ordblindhed kan opleve frustration, stress og manglende selvtillid i forbindelse med læsning og skrivning, og det er derfor vigtigt at støtte dem i at udvikle en positiv og selvhjulpen tilgang til læring. Eleverne skal have strategier til at organisere deres arbejde, bruge hjælpemidler og strategier til at tackle deres udfordringer. De skal opmuntres til at være proaktive i at søge hjælp og støtte, når de har brug for det. Ved at styrke elevernes selvstændighed og selvtillid i læreprocessen hjælper lærerne dem med at acceptere deres vanskeligheder og få gode oplevelser i skolen og i livet.
Godt samarbejde mellem lærere, elever og forældre
En anden vigtig del af indsatsen for ordblinde elever er at opbygge et stærkt samarbejde mellem lærere, elever og forældre. Lærerene spiller en central rolle i at identificere og støtte elever med ordblindhed, men de kan ikke gøre det alene. Det er vigtigt, at lærerne kommunikerer åbent og regelmæssigt med elevernes forældre, og at der lægges op til at samarbejde om at udvikle og implementere effektive støtteforanstaltninger og interventionsstrategier.
Ordblindhed og DLD
Ordblindhed og DLD (Developmental Language Disorder) har visse ligheder, da begge er sproglige vanskeligheder, men de er samtidigt forskellige. Ordblindhed påvirker primært læse- og staveevnerne, hvor DLD påvirker den sproglig forståelse og kommunikation bredere. Dog ser man tit elever med ordblindhed, der også har vanskeligheder med at forklare sig, med at finde det rigtige ord og med at fastholde sproget, når de skal skrive. DLD kan også påvirke tale, forståelse af instruktioner og social interaktion, mens ordblindhed primært drejer sig om vanskeligheder ved at læse- og skrive.
Materialer til ordblindhed
-
Ordblindes vej til mestring
Alt, du skal bruge i praksis til at arbejde med den følelsesmæssige side af ordblindhed og ordblindes vej til mestring.
600,00 kr. -
Ordblindes læselyst
Inspiration og konkrete redskaber til at skabe grobund for ordblinde elevers læselyst, så de selv vælger at læse mere.
300,00 kr. -
STAV 4 med LST - Elevlicens
STAV 4 med LST er digitalt og tilpasset, så eleven kan anvende læse- skriveteknologi (LST) til alle opgaver i den digitale udgave af STAV 4.
125,00 kr. -
STAV 5 med LST - Elevlicens
STAV 5 med LST er digitalt og tilpasset, så eleven kan anvende læse- skriveteknologi (LST) til alle opgaver i den digitale udgave af STAV 5.
125,00 kr. -
DIAVOK - Find det, der lyder som et ord - KLASSELICENS
Diavok – find det, der lyder som et ord er en digital udgave af papirprøven Find det, der lyder som et ord, der oprindeligt blev udarbejdet til Diavok – diagnostisk læsetest for voksne (Nielsen & Petersen, 1992). Prøven består af 38 opgaver. Læseren løser så mange opgaver som muligt i løbet af 5 minutter. I hver opgave får læseren fire…
312,50 kr. -
Dysleksi og andre vanskeligheder med skriftsproget
Op mod 15% af eleverne forlader grundskolen uden tilstrækkelige læse- og skrivefærdigheder. Dysleksi og andre vanskeligheder med skriftsproget giver et overblik over den nyeste forskning på området og bidrager med ideer til, hvordan man som lærer kan tilpasse sin undervisning til de børn og unge, som oplever vanskeligheder. Bogens 18 kapitler giver en bred og lettilgængelig gennemgang af en lang…
400,00 kr. -
Ordblind - gå efter drømmen
En række mænd og kvinder fortæller i denne bog deres personlige historie om livet med ordblindhed. Om sejre og nederlag, om tvivl og muligheder.
250,00 kr. -
Skal jeg fortælle dig om ordblindhed?
I denne bog kan du møde Sara – en pige, der er ordblind. Sara fortæller om sit liv som ordblind set med hendes øjne. Bogen kan hjælpe børn og voksne til bedre at forstå de udfordringer, der følger, når man er ordblind.
150,00 kr. -
Genlæs - Bogstavhæftet
I Bogstavhæftet arbejder eleven med at koble bogstaver og sproglyde. Formålet er at øge elevens fonologiske opmærksomhed
140,00 kr. -
Genlæs - Ordhæftet
I Genlæs - Ordhæftet arbejder eleven med hver af de elleve ordklasser, der findes i det danske sprog.
140,00 kr. -
Genlæs - Teksthæftet til unge
I dette teksthæfte arbejder eleven med en række letlæselige noveller om unge med læsevanskeligheder. Teksterne kan læses selvstændigt, på holdet eller oplæses digitalt med qr-koderne i hæftet.
160,00 kr. -
Genlæs - Selvvurdering. Startpakke inkl. årslicens
Genlæs vurderer selvrapporterede vanskeligheder, som unge og voksne kan opleve i forbindelse med ordblindhed og læse- og skrivevanskeligheder.
1.000,00 kr. -
Kort & godt om SPROGFORSTYRRELSEN DLD
Sprogforstyrrelsen DLD er et skjult handikap, som ses i forskellige sværhedsgrader. Man kan forvente, at der sidder en-to elever i hver klasse med DLD.
195,00 kr. -
Matematikvanskeligheder, dysleksi og dyskalkuli
Hvordan opstår matematikvanskeligheder? Hvordan oplever eleven det? Og hvad kan man konkret gøre som matematiklærer?
299,00 kr. -
Ord & matematik - GEOMETRI * PAKKET A 3 STK. *
Elevhæfte til mellemtrinnet med opgaver om geometri. Opgaverne er skrevet, så de imødekommer elever med sproglige udfordringer.
300,00 kr. -
Ord & matematik - SANDSYNLIGHED OG STATISTIK * PAKKET A 3 STK. *
Elevhæfte til mellemtrinnet med opgaver om sandsynlighed og statistik. Opgaverne er skrevet, så de imødekommer elever med sproglige udfordringer.
300,00 kr. -
Ord & matematik - TAL * PAKKET A 3 STK. *
Elevhæfte til mellemtrinnet med opgaver om tal. Opgaverne er skrevet, så de imødekommer elever med sproglige udfordringer.
300,00 kr. -
Ord & matematik - Viden, vejledning og inspiration
Hvordan kan du lære dine elever at navigere i de sproglige barrierer – og gøre matematiktimerne bedre for alle? Det kan du læse om i denne vejledning til Ord & matematik.
400,00 kr.